Jarný výpredaj s perfektnými zľavami 😍 Akcia trvá iba do 21.04.2024!

Osvetlenie do interiéru môže byť účinné aj vizuálne zaujímavé

Vybrať interiérové osvetlenie by aktuálne nemal byť veľký problém. K dispozícii máte stovky a tisíce produktov. Pri výbere vhodných svetiel by ste sa však mali sústrediť na viacero faktorov.

Ako vybrať svetlá do jednotlivých miestností?

Osvetlenie interiéru je aktuálne možné riešiť mnohými spôsobmi. Jednotlivé obchody totiž ponúkajú tisíce rôznych svetiel. Pokiaľ si ich zaobstaráte v niektorom z e-shopov, prípadne obchodu, môžete pri ich nákupe ušetriť naozaj výrazne, avšak finančnú stránku by ste riešiť nemali, minimálne nie na prvom mieste. Oveľa dôležitejšie je zvoliť správne osvetlenie do jednotlivých miestností interiéru, pretože každá časť vyžaduje iný spôsob svietenia. Možno vám preto príde vhod niekoľko tipov.

 

Osvetlenie v obývačke

 

  • Chodba. V chodbe je stále obľúbenejšia inštalácia pohybových čidiel. Pokiaľ je jej súčasťou schodisko so zábradlím, zdrojom svetla sa môžu stať LED pásiky, ktoré sú dôležité pre bezpečnosť.

  • Kuchyňa a jedáleň. V kuchyni je podstatné nasvietenie pracovnej dosky, na čo sa hodí podlhovastá žiarivka či bodové svetlo pod hornou závesnou skrinkou. Pre jedáleň zvoľte závesné svetlo, ktoré by malo byť minimálne 50 cm nad doskou stola, aby vás neoslňovalo.

  • Kúpeľňa a WC. Sem sa hodia svetlá s vyšším ochranným stupňom IP, ktorý oi zabraňuje vniknutiu kvapalín. Centrálne svetlo by malo byť silné, aby ste dobre videli nečistoty, v kúpeľni je dôležité aj svetlo pri zrkadle, ktoré by malo mať studený podtón a umiestniť ho možno po obvode.

  • Obývačka. Na osvetlenie obývačky, kde trávime veľa času, je možné zvoliť zápustné svietidlo, alebo prisadené a závesné svietidlo, ktoré by malo dávať mäkké a neutrálne svetlo. Doplnkom sa môžu stať reflektorové či nástenné svietidlá, ale aj stojacie alebo stolné lampy. Určite však zvoľte správne svietidlo s dobrou svietivosťou, ktoré osvetlí celú obývaciu izbu aj s nábytkom a dekoráciami ako sú obrazy, sviečky, či tapety na stenu.

  • Spálňa. Túto miestnosť je vhodné vybaviť veľkoplošným svietidlom s nízkym jasom. Doplniť ho možno rovnakými svetlami ako v prípade obývačky, čo je vhodné v prípade, že ste zvyknutí si v spálni pred spaním čítať. Riešením môže byť napr. nástenné svietidlo inštalované na stene nad posteľou.

 

Osvetlenie v spálni

 

Vyberajte osvetlenie do interiéru aj s ohľadom na dizajn

Pri výbere osvetlenia sa môžete sústrediť na svetelný tok, farbu svetla alebo na svetelný výkon, pričom v tomto ohľade sú najvýkonnejšie LED svietidlá. V žiadnom prípade by ste však nemali podceňovať design jednotlivých svietidiel. Sama sa totiž stanú výrazným prvkom interiéru. Aktuálne máte našťastie k dispozícii designové svietidlá, ktoré majú nielen praktickú funkciu, ale zároveň budú dobre plniť estetickú úlohu. Nájdete ich pritom medzi závesnými, nástennými aj voľne stojacimi svetlami.

 

Výhody a nevýhody LED osvetlenia

LED osvetlenie sa stalo v 21. storočí štandardom, a to predovšetkým vďaka skutočnosti, že vydrží dlho. Ostatne životnosť 6 až 8 wattových LED svietidiel je cca 25 000 hodín. Vďaka tomu sú šetrné k vašej peňaženke aj k životnému prostrediu, Na druhú stranu musíme upozorniť, že LED osvetlenie (rovnako ako napríklad displeje) oi vyžarujú modré svetlo (predovšetkým svietidlá s bielou a studenou farbou svetla). Hoci sa prirodzené denné svetlo skladá aj z modrej zložky, za tmy nám môže škodiť, pretože nabúrava cirkadiánny rytmus. Preto večer nesvieťte viac, než nevyhnutne musíte!

Zdroj fotografií: Pexels.com