Super zľavy 🔥 Akcia trvá iba do 05.05.2024!

Obrazy na plátne: 5 zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia

Pridávanie farieb do sveta maľovaním obrazov je jedinečná ľudská činnosť, ktorej sa venujeme doslova už od praveku! Vybrali sme pre vás 5 zaujímavostí obrazov na plátne, ktoré ste možno nevedeli.

 

1. Apellesov najrealistickejší obraz na plátne

Staroveký grécky maliar Apelles sa zúčastnil súťaže o namaľovanie najrealistickejšieho obrazu. Podľa jednej z legiend namaľoval vínnu révu tak realisticky, že na ňu chodili odpočívať vtáky. Keď sa vtáky pokúsili vziať hrozno z obrazu, Apelles súťaž vyhral. Hrozno bolo namaľované na plátne tak realisticky, že oklamalo aj samotné vtáky.

 

2. Benátski maliari rozšírili plátno do celého sveta

Plátno z husto tkaného konope sa začalo bežne používať v 16. storočí počas talianskej renesancie. Benátski maliari uprednostňovali plátno, pretože sa na ňom dalo tvoriť aj vo vlhkom prostredí. Bežne používané drevené panely veľmi absorbovali vlhkosť a deformovali sa. Okrem toho, benátski maliari mali veľké zásoby plátna, lebo tento materiál sa používal aj na výrobu lodných plachiet pre námornú flotilu. Z Benátok sa technika maľby na plátno rýchlo rozšírila do celého sveta a vytlačila dovtedy používané drevené panely.

 

Obraz na plátne

 

3. Rozporuplný malý psík na plátne

Každý umelec v Sovietskom zväze musel prejsť špeciálnym umeleckým výborom, ktorý obrazy na plátne schvaľoval. Členovia komisie väčšinou o umení nevedeli vôbec nič. Preto ich niekedy umelci museli oklamať, aby ich diela boli prijaté. Raz jeden zo sovietskych umelcov namaľoval v rohu obrazu malého psíka a ten stal sa hlavnou témou diskusie umeleckého výboru. Verdikt znel, že maľba bude schválená iba v prípade, že umelec psa odstráni.

 

4. Požičovňa umenia v Nemecku

Niektoré nemecké mestá majú verejné "umelecké knižnice", kde si môžete požičať umelecké dielo (maľbu na plátne alebo malú sochu) väčšinou od miestnych umelcov na 3 mesiace, pričom zaplatíte malý poplatok vo výške 5 eur za poistenie. Môžete si obraz vziať domov a vychutnať si ho v súkromí. Nikdy sa vám nezunuje, pretože ho po troch mesiacoch môžete vymeniť za iný.

 

5. Fotoobraz na plátne: Každý môže byť umelec

Keďže technológia sa neustále vyvíja, niet divu, že čoraz viac umelcov sa obracia na digitálnu tlač svojho umenia. Jednoduché výtlačky na plátne možno vytvoriť z čohokoľvek - či už z fotografie, digitálneho umenia, alebo zo skenu obľúbenej kresby vášho dieťaťa. Odolné, cenovo dostupné a v rôznych veľkostiach. Tieto fotoobrazy na plátne umožňujú každému sa cítiť ako umelec aj bez toho, aby musel zobrať do ruky štetec. Máte už svoj fotoobraz?

 

5 dielny obraz s kvetmi

 

Tak schválne. Ktorá zaujímavosť vás zaujala najviac?

Zdroj fotografií: Gario.sk