Super zľavy 🔥 Akcia trvá iba do 05.05.2024!

Ako začať maľovať podľa čísel

Maľovanie podľa čísel je naozaj veľmi jednoduché a vhodné pre každého. Je možné si vybrať z viacerých stupňov náročnosti, kde sa maľuje na očíslované plátno a vznikne tak naozaj jedinečný obraz na plátne. Jedná sa o skvelý relax, kde sa čisté plátno s čiarami a číslami premení na nádherné umelecké dielo v podobe obrazu na stenu.

 

Maľovanie podľa čísel je v podstate omaľovánka na plátne s očíslovanými políčkami. Každé číslo na políčku sa rovná farbe, ktorá sa použije na jej vymaľovanie. Vybrať sa dá zo stoviek motívov v rôznych veľkostiach s vypnutím alebo bez vypnutia na vnútorný rám.

Súprava obsahuje všetko potrebné na maľovanie: plátno s očíslovanými políčkami, očíslované akrylové farby, 3 štetce a návod.

 

Maľovanie podľa čísel


Začíname maľovať

Naše všeobecné odporúčania na maľovanie podľa čísel:

  • Uprataný pracovný priestor. Pripravený a uprataný pracovný priestor uľahčí maľovanie a hlavne sústredenie, pretože vás nebude nič rozptyľovať. Pripravte si plátno, farby, štetce a samozrejme aj misku s vodou.
  • Napnutie plátna pred maľovaním. V prípade, že ste si objednali plátno bez rámu, odporúčame ho pred maľovaním napnúť na vnútorný rám alebo aspoň položiť plátno na tvrdý povrch a zaťažiť rohy.
  • Začať maľovať jednou farbou. Začnite maľovať jednou farbou a maľujte ​všetky políčka s rovnakým číslom​. Ak sa farby zdajú byť husté, je potrebné štetec najskôr namočiť do vody a až potom do farby.
  • Políčka s číslami. Nájdite na plátne políčka s rovnakými číslami a postupne ich začnite vymaľovávať. Políčka sú rôznej veľkosti, a teda budete používať aj štetce s rôznou hrúbkou štetín.
  • Viditeľné čísla a obrysy. Ak sú čísla alebo obrysy stále viditeľné, nechajte políčko s farbou zaschnúť a naneste ďalšiu vrstvu farby. Farby dobre kryjú, takže opravy nebudú viditeľné.
  • Namaľovanie políčka nesprávnou farbou. Ak omylom namaľujete plochu s iným číslom, nie je to problém. Jednoducho farbu necháte zaschnúť, a potom premaľujete správnou farbou.
  • Zatváranie téglikov s farbami. V prípade odkladu maľovania je potrebné farby dôkladne zatvoriť, aby nevyschli. Rovnako je potrebné ich zatvárať aj počas samotného maľovania.

 

Maľovanie na plátne s číslami

 

Spôsoby maľovania

Je dobré si na začiatku určiť spôsob maľovania podľa čísel a po celý čas sa ho držať. Maľovanie je vtedy jednoduchšie, rýchlejšie a zábavnejšie. Je na vás aký spôsob si zvolíte, ale odporúčame ho potom počas samotného maľovania nemeniť. Existuje obrovské množstvo spôsobov ako maľovať podľa čísel. My vám predstavíme 2 základné spôsoby:

A) Plošné maľovanie: začnite maľovať v hornej časti plátna a postupujte smerom nadol.

Výhody: Ihneď vidíte výsledný obraz. Rukou nerozmažete nezaschnuté vymaľované políčka.

Nevýhody: Častejšie striedanie a umývanie štetcov. Väčšia spotreba farieb.

 

B) Maľovanie jednou farbou: maľujte jednou farbou a pokračujte až, kým nevymaľujete všetky políčka s rovnakým číslom.

Výhody: Otvorený je iba jeden téglik s farbou. Nehrozí vyschnutie ostatných farieb.

Nevýhody: Možné rozmazanie nezaschnutých vymaľovaných políčok.

 Maľovanie obrazu


Ako používať akrylové farby

Akrylové farby sú v očíslovaných téglikoch a tie zodpovedajú očíslovaným políčkam na plátne. Farby sa nemusia miešať, pretože sú už pripravené v správnych odtieňoch. Takisto ich nie je potrebné ani riediť. Pokiaľ sa zdajú byť husté, je potrebné pri maľovaní štetec najprv namočiť do vody a až potom do farby. Odporúčame maľovať vždy jednou farbou všetky políčka, ktoré zodpovedajú číslu farby. Tým pádom sa štetce nebudú musieť tak často umývať a ušetrí sa farba. Farby sa miešajú na mieru a ich odtieň sa môže od predlohy mierne líšiť.

 

Akrylové farby

 

Ako používať štetce

Súčasťou súpravy sú aj 3 štetce s rôznou hrúbkou štetín. S úzkym štetcom veľmi jednoducho vymaľujete aj tie najmenšie políčka a obrysy. Štetec s hrubšími štetinami je zase určený na maľovanie väčších políčok. Po použití nezabúdajte štetce dôkladne umývať, aby sa farby navzájom nemiešali.

 

Štetce

Zdroj fotografií: Pexels.com, Samphotostock.cz