Super zľavy 🔥 Akcia trvá iba do 05.05.2024!

Návod na lepenie tapety - zvládnete to aj sami

Príslušenstvo na lepenie tapety

  • Ceruzka
  • Kefa
  • Lepidlo
  • Ostrý nôž
  • Stierka
  • Štetec
  • Valček
  • Vedro

Začnite prípravou steny

Pred lepením tapety alebo fototapety je dôležité si stenu pripraviť. Ako stenu pripraviť pred lepením tapety sme rozoberali v predchádzajúcom článku. Je dôležité stenu vyrovnať a natrieť základným náterom. Pred tapetovaním by ste stenu mali vyčistiť od prachu a odmastiť.

TIP: Tapety sa najlepšie lepia v miestnosti bez prievanu pri teplote 20 °C.

 

Ak nemáte samolepiacu tapetu, rozmiešajte si lepidlo

Výhodou samolepiacich tapiet je, že na lepenie nepotrebujú lepidlo. Na stenu sa aplikujú podobne ako samolepka. Ak takéto tapety nemáte, pripravte si lepidlo podľa návodu. My odporúčame použiť lepidlo Pronicel, ktoré slúži na lepenie vliesových a latexových tapiet. Lepidlo je potrebné nechať rozpúšťať vo vode cca 2 hodiny. Pred náterom by nemalo obsahovať hrudky.

 

Príprava lepidla

 

Nakreslite si pomocnú vertikálnu čiaru

Miesto, kde chcete mať nalepenú tapetu už pravdepodobne máte vybraté. Pomocou vodováhy a meradla nakreslite zvislú čiaru na stenu, kde chcete umiestniť okraj tapety. Úroveň vám pomôže udržať rovné línie.

 

Naneste lepidlo a začnite lepiť tapetu

Pomocou štetca naneste na časť steny rovnomernú vrstvu lepidla na fototapety. Na lepidlo priložte zadnú stranu tapety. Odporúčame začať lepiť od horného okraja tapety smerom dole - podarí sa vám tapetu nalepiť rovnomerne. Už počas lepidla priebežne tapetu uhládzajte valčekom na pritláčanie tapety.

Následne naneste lepidlo na ďalšiu časť steny a prilepte ďalšiu časť pásu tapety. Odporúčame vám lepiť fototapetu postupne po menších častiach.

 

Po nalepení celého pásu tapety odstráňte vzduchové bubliny

Vzduchové bubliny odstráňte vyhladením hladiacej kefy a stierky. Nemusíte odstraňovať všetky miniatúrne bublinky, tie sa vyhladia samé počas schnutia fototapety. Dôležité je však odstrániť väčšie vzduchové bubliny, mohli by mať za následok kratšiu trvácnosť tapety a, samozrejme, nebudú vyzerať esteticky.

 

Fototapeta mesta

 

S orezaním okrajov počkajte

Orezanie vonkajších hrán by sa malo uskutočniť až po inštalácii všetkých častí tapety, keď všetky časti vyschnú.  Použite nožík s ostrou čepeľou a opatrne orežte prečnievajúce okraje.

TIP: Ak sa vám počas lepenia zašpinila okolitá stena lepidlom, stačí ho opatrne umyť vodou. Mäkkou handrou dokážete očistiť aj lepidlo z tapety, no postupujte veľmi jemne, tapetu nedrhnite.

Veríme, že s naším návodom bude pre vás lepenie tapety hračka. Ak sa vám predsa len zdá práca s lepidlom náročná, vyberte si z našej ponuky samolepiace tapety. Lepenie pre vás bude ešte rýchlejšie a  jednoduchšie.

Zdroj fotografií: Pexels.com, Gario.sk