Jarný výpredaj s perfektnými zľavami 😍 Akcia trvá iba do 21.04.2024!

Hodiny na stenu - Ako ich správne vybrať a kde ich umiestniť?

Hodiny na stenu sú nielen praktickým interiérovým doplnkom, ale zároveň aj prvkom, ktorý môže oživiť akýkoľvek priestor. Ak hľadáte spôsob, ako pridať do svojho domova niečo nové a hlavne zaujímavé, mali by ste zvážiť práve umiestnenie hodín na stenu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako správne vybrať nástenné hodiny a kde ich umiestniť tak, aby ste získali čo najviac z ich praktického, ale hlavne estetického potenciálu.

 

1. Rozmery a umiestnenie hodín

Pri výbere hodín na stenu je dôležité zohľadniť ich proporcie a veľkosť vzhľadom k veľkosti samotnej miestnosti a nábytku. Ak máte veľkú obývačku, môžete si na stenu zavesiť veľké hodiny, ktoré sa stanú dominantným prvkom miestnosti. Naopak, ak máte malý byt alebo izbu, mali by ste vybrať malé hodiny, ktoré nebudú pôsobiť v miestnosti príliš výrazne.

Okrem toho je dôležité zobrať do úvahy aj umiestnenie hodín. Ideálne miesto pre hodiny na stenu je tam, kde ich bude vidieť čo najviac ľudí, napríklad nad gaučom v obývačke alebo nad jedálenským stolom v modernej kuchyni, či jedálni. Pri umiestňovaní hodín je tiež dôležité zohľadniť výšku tak, aby boli dostatočne viditeľné a ľahko čitateľné.

 Veľké hodiny na stenu

 

2. Štýl hodín

Taktiež je dôležité zvážiť farbu a štýl. Ak máte moderný interiér, môžete si vybrať hodiny s minimalistickým dizajnom a jednoduchými líniami. Na druhej strane, ak máte radšej skôr tradičný štýl, vyberte hodiny s viac zdobeným dizajnom alebo staršie hodiny, ktoré môžu pôsobiť retro.

Farba hodín by mala byť zladená s farbou interiéru a doplnkami, ktoré sú v miestnosti. Ak máte napríklad zelenú stenu, hodiny by mali obsahovať zelené prvky, ktoré dokážu ideálne zapadnúť do celkového vzhľadu miestnosti.

 

3. Typ hodín

Na trhu je v súčasnosti obrovské množstvo rôznych typov hodín na stenu, a preto je dôležité si premyslieť, aký typ hodín sa vám najviac páči a aké funkcie sú pre vás dôležité.

Tradičné hodiny na stenu

Tradičné hodiny na stenu sú obvykle vyrobené z dreva, poprípade kovu a majú klasický, elegantný vzhľad. Veľmi často sú zdobené detailnými rytinami a majú kovové ciferníky s rímskymi číslicami. Tento typ hodín je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi klasický retro štýl.

Moderné hodiny na stenu

Moderné hodiny na stenu sú vyrobené z rôznych materiálov, vrátane už spomínaného dreva, kovu alebo skla. Sú zvyčajne jednoduché a minimalistické, s čistými líniami a jednoduchými ciferníkmi. Mnohé z týchto hodín majú veľmi zaujímavý vzhľad, ktorý môže napríklad s LED diódami vytvárať fascinujúci efekt.

Digitálne hodiny na stenu

Digitálne hodiny na stenu majú elektronické ciferníky a zobrazujú čas pomocou digitálnych číslic. Obvykle sú vyrobené z plastu alebo kovu a majú moderný, futuristický dizajn. Tento typ hodín je výbornou voľbou pre tých, ktorí majú radi "high-tech" doplnky v interiéri.

Retro alebo vintage hodiny na stenu

Retro alebo vintage hodiny na stenu sú navrhnuté tak, aby pripomínali historické hodiny. Obvykle sú vyrobené z dreva alebo kovu a majú starý, vintage vzhľad. Tento typ hodín je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi výnimočné veci alebo staré kúsky s históriou.

 

Retro hodiny na stenu

4. Vlastnosti hodín

Okrem estetiky je dôležité zvážiť aj samotnú funkčnosť hodín. Niektoré hodiny môžu mať rôzne funkcie, ako napríklad meranie teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti,  prípadne zobrazujú dátum, čo môže byť niekedy naozaj užitočné. Ďalšou funkciou môže byť aj budík, poprípade alarm pre zábudlivcov alebo spachtošov.

5. Montáž hodín

Montáž hodín na stenu by mala byť prevedená správne a hlavne bezpečne. Zvyčajne sú hodiny na stenu montované pomocou hmoždiniek a skrutiek, ale môžu byť tiež pripevnené pomocou špeciálnych závesov. Je dôležité zvoliť správne miesto, kde bude dobrá viditeľnosť, a tak, aby neboli vystavené priamemu slnečnému žiareniu a vlhkosti.

Ak si nie ste istí ako správne hodiny primontovať, môžete vždy vyhľadať odbornú pomoc alebo si pozrieť návody na montáž hodín na stenu na internete.

 

Moderné hodiny do obývačky

 

6. Údržba hodín

Ako u každého spotrebného tovaru, aj pri hodinách je dôležitá pravidelná údržba. Ak máte hodiny s batériami, uistite sa, že sú batérie vymenené včas a pravidelne. Ak máte hodiny so závesmi, zistite, či sú dobre pripevnené a nerušené. Ďalej môžete pravidelne vyčistiť ciferník a hodiny od nečistôt a prachu.

 

Záver

Hodiny na stenu sú skvelou interiérovou dekoráciou pre každý domov alebo aj kanceláriu. Okrem toho, že vám umožnia sledovať čas, môžu byť aj skvelým dekoračným prvkom. Či sú to klasické hodiny, hodiny na stenu do obývačky, kuchyne alebo detské hodiny na stenu, vždy pri ich výbere dbajte na estetiku, typ, funkčnosť, správnu montáž a údržbu. Veríme, že vám tento článok pomohol pri výbere vašich nových a vysnívaných hodín na stenu.

Zdroj fotografií: Gario.sk