Super zľavy 🔥 Akcia trvá iba do 05.05.2024!

Vyberáme tapetu na stenu

Pekné a originálne interiéry nie sú len o kvalitnom nábytku, dobre zvolených dekoráciách a ich farebných prevedeniach. Aj správne vybratá tapeta na stenu môže zmeniť celkový vzhľad a atmosféru miestnosti. Ak sa práve nachádzate v procese výberu, máme niekoľko tipov, ktoré vám určite pomôžu.

 

1. Správny motív

Pri výbere tapety je dôležitý motív, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu štýlu a predstavám. Môžete si vybrať medzi klasickými motívmi, ako sú tapety s kvetmi, geometrickými tvarmi alebo vzorované tapety, kde nájdete také motívy ako sú tehla, mramor, drevo alebo aj kameň. Ak preferujete moderný vzhľad, môžete sa rozhodnúť pre abstraktné tapety. Nenechajte sa obmedzovať, pretože výber by mal odrážať vašu osobnosť a dotvárať atmosféru miestnosti.

 

Fototapeta Biela kamenna stena

 

2. Farby a odtiene

Farba je jedným z kľúčových faktorov. Ak preferujete veselú a žiarivú atmosféru, bude vhodná pestrofarebná tapeta. Ak uprednostňujete pokojný a harmonický vzhľad, bude vhodnejšia čiernobiela tapeta. Ak máte malú miestnosť, svetlé farby môžu pomôcť vizuálne zväčšiť priestor. Na druhej strane, tmavé farby môžu pridať do miestnosti hĺbku a intimitu.

 

3. Kvalita materiálu

Pri výbere tapety nezabudnite zobrať do úvahy aj materiál a jeho kvalitu. Existuje veľa rôznych druhov, ako napríklad papierové tapety, vinylové tapety, vliesové tapety alebo samolepiace tapety. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody, preto je dôležité zvážiť aj faktory ako sú odolnosť voči vlhkosti, trvácnosť a údržba.

 

4. Prispôsobenie miestnosti

Rozmyslite si, akú atmosféru chcete vo vašej miestnosti vytvoriť. Napríklad pre spálňu môžete vybrať tapetu s jemným motívom a ukludňujúcimi farbami, zatiaľ čo tapeta do obývačky môže byť s výraznejším motívom a živšími farbami. Tapeta by mala dopĺňať ďalšie interiérové prvky, ako sú nábytok, podlaha a iné dekorácie.

 

Fototapeta Palmové listy

 

5. Veľkosť miestnosti

Pri výbere tapety zohľadnite aj veľkosť miestnosti. Pre malé miestnosti s nízkym stropom sa odporúčajú motívy, ktoré opticky zväčšia priestor. Naopak, v priestrannejších miestnostiach môžete experimentovať s väčšími a výraznejšími motívmi.

 

6. Adekvátnosť miestnosti

Pri výbere tapety nezabudnite zvážiť aj miestnosť, kde má byť umiestnená. Napríklad do kuchyne je vhodné zvoliť umývateľnú tapetu odolnú voči vlhkosti s nejakým konkrétnym kuchynským motívom, zatiaľ čo do detskej izby môžete zvoliť hravú a farebnú tapetu z odolnejšieho materiálu. Vstupná chodba alebo hala môže byť perfektným miestom pre tapetu, ktorá privíta návštevníkov a vytvorí skvelý dojem už pri vstupe do vášho bývania.

 

7. Vzorkovníky a vzorky

Predtým než sa rozhodnete pre konkrétnu tapetu, je dobré si pozrieť vzorkovníky a získať vzorky, ktoré si môžete pripevniť na stenu. To vám umožní vidieť, ako tapeta vyzerá v reálnom prostredí, a zistiť tak, či sa vám páči jej materiál, motív alebo farby.

 

Vzorky tapiet

 

8. Praktický posudok

Okrem estetických aspektov nezabudnite posúdiť aj praktické faktory. Ak máte malé deti alebo domácich miláčikov, môže byť vhodné zvoliť odolnejšiu a ľahko čistiteľnú tapetu. Ak ste náchylní na alergie, mali by ste vybrať tapetu, ktorá je odolná voči plesni a prachu.

 

Pri výbere tapety na stenu je dôležité nechať sa inšpirovať a riadiť sa svojimi osobnými preferenciami. Nebojte sa experimentovať a vytvárať jedinečné a pôsobivé interiéry. S týmito tipmi si tapetu vyberiete oveľa jednoduchšie a stena sa stane stredobodom miestnosti.

Zdroj fotografií: Gario.sk