Veľkonočné zľavy až do 50% 🐰 Iba do 07.04.2024!

Ako umiestniť obrazy v interiéri

Správne zavesené obrazy v interiéri môžu ovplyvniť celkovú atmosféru a náladu v miestnosti. Nielen vy, ale aj hostia by sa mali vo vašom dome cítiť príjemne. Správne vybrané a umiestnené obrazy nemožno podceniť. Pri rozhodovaní kam obrazy umiestniť je vhodné sa riadiť našimi tipmi.

 

Kam s obrazom

Obraz alebo fotografiu v ráme umiestnite vo výške očí. Najčastejšou chybou je umiestniť obraz príliš vysoko. Motív obrazu je horšie viditeľný a deformovaný pohľadom z vtáčej perspektívy. Vďaka umiestneniu na stred si zaistíte, že si ho môže každý pozrieť priamo a divák sa nemusí pri pohľade naň nijako namáhať.

Menej vhodné miesto pre umiestnenie vášho obrazu je nad funkčným krbom. Sadze a dym ľahko poškodia fotografiu. Obrazy nad krbom zasklite alebo umiestnite v umývateľnom ráme.

 

5 dielny obraz na stene

 

Obrazy a veľký priestor

Pre ozdobu veľkého priestoru použite buď veľký obraz na stenu alebo sadu menších, ktoré pomôžu oveľa lepšie zaplniť priestor. Malý obraz na prázdnej stene pôsobí trochu rozpačito. Vhodné sú viacdielne obrazy, ktoré poskladáte dokopy a vytvoríte jeden motív.

Je váš priestor obmedzený? Zvoľte menší obraz, aby výsledok na stene nepôsobil príliš stiesnene. Čím bude obraz výraznejší, tým viac miesta potrebuje, aby vynikal. Vhodné je zavesiť obraz nad sedačku, stôl či iný nábytok.

 

Obraz farebne zlaďte s interiérom

Vhodné je obraz farebne zladiť so zvyškom interiéru v miestnosti. Pri výbere farieb si pamätajte, že je potrebné zladiť jednu, či dve farby, ktoré sú prítomné v danej miestnosti s farbami na obraze. Stačí aby išlo o menšie prvky či dekorácie ako sú závesy, svetlo, koberec.

 

3 dielny obraz na stene

 

Chcete miestnosť opticky zväčšiť? Vyberte si obraz s odľahlým horizontom. Pre byt s vysokými stropmi sa zase hodí obraz so širokým obzorom. V miestnostiach s nízkymi stropmi sú vhodné diela s vertikálnou líniou. Tmavú miestnosť rozjasníte obrazom so svetlými farbami.

Zdroj fotografií: Gario.sk