Jarný výpredaj s perfektnými zľavami 😍 Akcia trvá iba do 21.04.2024!

Ako pripraviť stenu pred lepením tapety

Aby vám naša tapeta robila radosť čo najdlhšie, je dôležité správne pripraviť stenu pred lepením. Pripravili sme pre vás návod, ako pripraviť stenu pred lepením tapety. Čo by ste mali urobiť pred inštaláciou samotnej tapety?

 

Tapeta nemôže dobre priľnúť na mastné, špinavé steny, staré tapety alebo farby. Preto je dôležité mať steny správne pripravené. Príprava steny má niekoľko špecifík v závislosti od typu steny, povrchovej úpravy a veku rekonštrukcie. Jednotlivé kroky pred lepením môžeme všeobecne rozdeliť takto:

  1. Vyhladenie steny
  2. Čistenie steny
  3. Základný náter
  4. Vlhčenie steny 24 hodín pred inštaláciou
  5. Lepenie tapety a veľa radosti

 
Príprava podkladu na lepenie tapety

 

Ako pripraviť stenu na tapetu?

Vyhladenie stien pred lepením tapety

Začnite tým, že zo steny vyberiete staré klince. Následne všetky otvory po klincoch, praskliny a iné nepravidelnosti stien vyplňte a vyhlaďte stierkovacou hmotou. Nepodceňujte tento krok, pretože nerovnosti vám môžu skomplikovať lepenie tapety a pokaziť celkový dojem. Ak je na stene starý náter, ktorý sa olupuje, vybrúste ho dohladka.

 

Ako vyčistiť steny?

Teraz je čas steny vyčistiť a odmastiť. Ak sa na stene vyskytla pleseň, dôkladne ju odstráňte prípravkom proti plesniam. Následne stenu umyte a odmastite mydlovou vodou, vodou so saponátom alebo teplou vodou s octom. Stenu nechajte dobre vyschnúť a potom pomocou vysávača odstráňte zo stien prach.

 

Základný náter

Vybrúsená a vyčistená stena si zaslúži základný náter. Práve ten "utesní" stenu a zabráni absorpcii vlhkosti. Okrem toho, že stena bude menej náchylná na plesne, vaša fototapeta vydrží dlhšie. Najlepšiu možnú priľnavosť základnej farby dosiahnete, ak ešte predtým nanesiete prípravok na penetráciu. Tapetám sa najlepšie darí na saténových a pololesklých náteroch. Vyberte si základný náter v bielej farbe.

 
Základný náter pred lepením tapety

 

24 hodín pred lepením tapety

Ak váš domov prešiel čerstvou rekonštrukciou stien alebo bývate v novostavbe, tieto kroky pravdepodobne budete môcť preskočiť a dekoráciu steny fototapetou začnete vlhčením stien. 24 hodín pred lepením tapety zľahka navlhčite steny vlhkou handrou. Pracujte naozaj opatrne, nechcete mať steny mokré ani si zničiť náter.

 

Lepenie tapety

Pred lepením tapiet si pripravte špeciálne lepidlo. Odporúčame lepidlo na tapety Pronicel, ktoré kúpite aj na našom e-shope. Je potrebné ho dobre rozpustiť vo vode za stáleho miešania. Pred tapetovaním by zmes nemala obsahovať hrudky. S lepením tapiet vám pomôže tapetovacie príslušenstvo. Nevyhnutnosťou pre vás budú kvalitné stierky, valček, kefa aj papierová páska.
Tapetovacie príslušenstvo

Príprava rôznych druhov stien na tapetu

Pravdepodobne doma nemáte ideálnu stenu. Každý povrch má určité špecifiká. Máme sme pre vás tipy na prípravu rôznych druhov stien pred lepením tapety.

  • Maľované sadrokartónové dosky: Jednoducho ich umyte mydlom na rôzne povrchy a nechajte uschnúť. Pridajte základný náter a pred lepením tapety ho nechajte úplne vyschnúť. Ak majú maľované steny diery, preliačiny alebo praskliny, nezabudnite ich vyplniť vinylovou stierkou.
  • Nový sadrokartón: Ak vaša sadrokartónová doska ešte nebola natretá základným náterom, najlepšie urobíte, ak použijete alkydový základný náter, ktorý je vynikajúci na ochranu sadrokartónu pred plesňou. Potom naneste jednu vrstvu akrylového základného náteru v požadovanej farbe.
  • Drevené obloženie: Tapetovať drevené obklady vyžaduje trochu viac práce. Steny budete musieť umyť roztokom na odstránenie lesku. Potom je potrebné drážky medzi každým panelom vyplniť stierkou a rovnomerne prebrúsiť. Umyte stenu, nechajte vyschnúť a pokračujte základným náterom na drevo. Nikto neuverí, že pod tapetou je drevený obklad.
  • Sadrové steny: Staršie domy majú často sadrové omietky. Pred tapetovaním naneste na jednu vrstvu alkydového základného náteru vrstvu akrylového základného náteru.
  • Existujúca tapeta: Najlepší spôsob, ako sa vysporiadať so starou tapetou, je odstrániť ju. Netapetujte na starú tapetu. Na ťažko odstrániteľný papier môžete použiť rozpúšťadlo na odstraňovanie tapiet. Po odstránení tapety vyplňte otvory a vyhlaďte poškodené miesta brúsením. Naneste vhodný základný náter.
  • Veľmi textúrované steny: Ak sú vaše steny obzvlášť štruktúrované a brúsenie nestačí, budete musieť stene venovať novú omietku a steny vyhladiť. Veľmi výrazná textúra môže byť prekážkou pri lepení tapety.


Nezabudnite, že najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby vaša tapeta pekne priľnula k stene, je stenu dobre vyhladiť, vyčistiť a prípravu dokončiť náterom akrylového základného náteru. Na novú tapetu sa dá efektívne pripraviť každá stena a "najťažší" krok pre vás bude vybrať si fototapetu z našej širokej ponuky.

VYBRAŤ FOTOTAPETU

 

Zdroj fotografií: Pexels.com, Gario.sk